Je ziet ze steeds meer, en je hoort er veel mensen over praten. Wat zijn in betweens en waarom zijn ze zo handig?
Waar een vitrage, ook wel glasgordijn of voile genoemd, een raamdecoratie is met de meeste transparantie, is een inbetween een tussenstap tussen een overgordijn en vitrage. Het zijn lichtdoorlatende gordijnen die net wat dunner zijn dan gewone gordijnen en net iets dikker dan vitrage gordijnen.

Inbetweens worden vaak in ruimtes geplaatst waar minder inkijk gewenst is, maar er niet ingeleverd moet worden op de lichtinval
Inbetweens zorgen ervoor dat je bij daglicht wel naar buiten kan kijken, maar anderen niet bij jou naar binnen kunnen kijken. In de avond bij kunstlicht is dit andersom, daarom worden inbetween gordijnen vaak gecombineerd met andere vormen van raambekleding zoals rolgordijn of jaloezie, of (verduisterende) overgordijnen.
Inbetweens zorgen ook voor een mooie lichtinval
Door de semi-transparante stof komen de zonnestralen jouw woning binnen, zonder dat de gordijnen open hoeven. Hierdoor heb je zelf in de hand hoe veel licht je binnen wilt krijgen.
Omdat een inbetween-stof net wat dikker is hebben ze vaak ook een wat natuurlijker uitstraling die een gezellige sfeer aan je huishouden geeft.
Omdat tegenwoordig veel ruimtes al goed geïsoleerd zijn, zijn inbetweens vaak al voldoende qua aankleding. En kunnen ze ook in kleur en dessins net wat meer toevoegen in je interieur.


Deze stoffen zijn vaak kamerhoog en kunnen dus naadloos worden gemaakt. Geen storende naden. Wist je overigens dat je bij kamerhoge stoffen meestal ca. 50% minder dan een gewone stof (van 150 breed) gebruikt?
Inbetween-gordijnen kan je op verschillende manieren confectioneren: als geplooide gordijnen, als wavegordijnen voor een strakke moderne/ industriële look, met ringen voor een wat stoerder/industriëler effect of als vouwgordijnen, voor kleinere ramen. Je kan er ook voor kiezen de gordijnen net boven de vloer te laten hangen (-/- 1 cm), maar ook net te lang (+2-3 cm) maken zodat de stof “stuikt”.
Nog meer inspiratie en advies? Ga langs bij je deco-specialist in je buurt (klik hier)
Deze blog werd samengesteld met de medewerking van bmfabrics.